Sami Klemola & Markus Hohti  11|4
katso tallenne

defunensemble - Hohti & Klemola

Improvisaatio keskittyy staattisiin hiljaisiin kohinoihin. Eristäytymisen aiheuttaman pysähtyneisyyden soundtrack.

Sami Klemola on helsinkiläinen säveltäjä ja äänitaiteilija. Hänen sävellystuotantoonsa kuuluu teoksia sinfoniaorkesterille, konserttoja, kamarimusiikkia elektroniikan kanssa sekä ilman, ooppera, musiikkia tanssiteoksiin, teatteriin ja sirkukseen sekä useita ääni-installaatioita. Klemola on defunensemblen, elektroakustista nykymusiikkia esittävän yhtyeen, taiteellinen johtaja. Hän oli Tampere Biennalen taiteellinen johtaja 2016-2018. Klemolan kineettisestä ja optisesta taiteesta inspiroitunut 3-osainen teossarja ...On Escher, oli Teosto- palkintoehdokkaana keväällä 2020.

Kuva: Tanja Svala

Sellisti Markus Hohti on kotonaan niin uuden musiikin parissa, kamarimusiikkifestivaaleilla, barokkisellon ääressä kuin jazzklubin lavalla. Viime aikoina hänen kiinnostuksensa kohteena ovat olleet erityisesti elektroakustinen musiikki ja klassisromanttisen ohjelmiston esittäminen periodisoittimilla. Markus esiintyy aktiivisesti soolona, kamarimuusikkona sekä yhtyeittensä defunenemseblen, Uusinta Ensemblen, Rödberg Trion (Antti Tikkanen, Markus Hohti, Joonas Ahonen) ja Tristero Piano Trion (Eriikka Maalismaa, Markus Hohti, Emil Holmström) kanssa. Markus on kantaesittänyt satoja teoksia ja tehnyt yhteistyötä monien aikamme merkittävimpien säveltäjien kanssa.

Kamarimuusiikkona Markus on esiintynyt merkittävillä festivaaleilla ja konserttisaleissa, kuten Berliinin Filharmoniassa, Zürichin Tonhallessa, Lucerne Festivalilla, Meidän festivaalilla, Kuhmon kamarimusiikissa ja Salzburger Biennalessa. Markus on kantaesittänyt satoja teoksia ja työskennellyt yhdessä muun muassa Pekka Kuusiston, Ralf Gothonin, Cyprien Katsarisin, Jaime Martinin, Alasdair Beatsonin, Thomas Demengan, Rainer Schmidtin, Gordan Nikolicin ja Malin Bromanin kanssa.

Sooloesiintymisistä mieleenpainuvimpia ovat olleet Brian Ferneyhough’n legendaarisen Time and Motion Study 2 -teoksen esitys Helsingin juhlaviikoilla sekä Sebastian Fagerlundin Stone on Stone -teoksen kantaesitys Hannu Linnun johtaman Avanti!:n solistina.

Markuksen aloitteesta syntyi vuonna 2011 Helsingin Musiikkitaloon uuteen musiikkiin keskittyvä KLANG-konserttisarja. Hän vastaa myös Ristiveto-festivaalin taiteellisesta suunnittelusta yhdessä pianisti Emil Holmströmin ja viulisti Eriikka Maalismaan kanssa sekä Kino Soi! -konserttisarjan suunnittelusta yhdessä Petja Kainulaisen, Liina-Mari Raivolan ja Hanna Hohdin kanssa. Syksystä 2014 lähtien Markus on toiminut sellonsoiton lehtorina Tampereen ammattikorkeakoulussa.

www.markushohti.fi

Kuva: Sakari Puhakka
Etusivun kuva: Maarit Kytöharju